Thursday, November 11, 2010

HUTANG MELAKA MENINGKAT : TUKAR KERAJAAN UNTK SELAMATKAN MELAKA

Laporan Ketua Audit Negara tahun 2009 menunjukkan hutang negeri Melaka semakin meningkat. Hutang negeri Melaka pada tahun 2008 berjumlah RM441.76 juta meningkat kepada RM587.3 juta pada tahun 2009.

Penyelia DUN Bukit Baru, Yusof Wahab berkata peningkatan hutang kerajaan negeri Melaka menggambarkan kegagalan pimpinan kerajaan negeri menguruskan kewangan sehingga menyebabkan hutang semakin meningkat.

“Adalah dijangkakan hutang ini akan terus meningkat kerana tiada usaha yang serius dari kerajaan negeri untuk membayar hutang tersebut.
“Apa yang mereka pandai ialah terus meminjamd dan berhutang untuk membuat projek mega yang menguntungkan kroni dan suku sakat mereka.”kata Yusof

Yusof berkata terbukti sikap boros dan membazir kerajaan negeri menyebabkan negeri Melaka terus dibebani hutang yang semakin banyak.

“Jika begini cara dan stail pemerintahan kerajaan negeri di bawah BN tidak mustahil maka akan muflis suatu hari ini. Sebelum Melaka muflis cepat-cepatlah tukar kerajaan pada PRU 13 nanti.”
Beliau seterus menggesa kerajaan negeri supaya mengawal perbelanjaan kerajaan serta mengamalkan sikap berjimat cermat agar duit rakyat tidak dibazirkan seperti sebelum ini.
“Projek-projek yang tidak berdaya maju seperti pembesaran Lapangan Terbang Batu Berendam, Eye On Malaysia, Kincir Air dan lain-lain sepatutnya tidak dibuat kerana ia membazir”.
“Jadi kerajaan mesti menjalankan kajian terperinci sebelum membuat keputusan membina atau menjalankan projek-projek mega dan besar” ujar Yusof yang juga merupakan Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Kati.

No comments:

Post a Comment